5+1 relatív olcsó Canon objektív!

5+1 relatív olcsó Canon objektív amiken érdemes elgondolkozni, ha vásárlás előtt állsz.

 

Minden DSLR usernél eljön a kérdés idővel, hogy milyen objektívbe kellene befektetni ami ár/érték arányban jó. Összeszedtem azon objektíveket amik relatív olcsók, de minőségi képet alkotnak és több témában is megállják a helyüket.

canon 40mm stm

Canon EF 40mm F/2.8 STM Pancake

A "palacsinta" objektív ami híres a tűéles képeiről. A lapos kialakításáról kapta a palacsinta becenevet. Gyors, pontos és halk. Külföldi vloggerek körében igen-igen elterjedt lencse. 
Létezik belőle egy gyári fehér/ezüst kiadás is.

Hazai bolti ára: ~ 64.000 Huf
Használt/import: ~ 30.000 Huf-tól (!)

canon 50mm stm

Canon EF 50mm F/1.8 STM

Egy alábecsült kis objektív ami szinte mindenre jó. Az elődjéhez képest minőségibb felépítéssel rendelkezik. A képalkotása jobb, mint az 50mm 1.4-es verziójának ami nem csoda, hisz már elég régi konstrukció. Videózáshoz is kitűnő darab.

Bolti új ára: ~ 40.000 Huf
Használt/import: ~ 30.000 Huf

canon 85mm portré objektív

Canon EF 85mm F/1.8 USM

Az igazi portrézásra való objektívek első lépcsője. Minimális torzítás, halk, gyors, pontos. Szépen mossa a hátteret. Alkalmas közeli, szűk portrézásra és teljes alakos képek készítésére is. Ezzel az objektívvel nem lehet mellé nyúlni. 

Hazai bolti ára: ~ 119.000 Huf
Használt/import: ~ 80.000 Huf

canon 100mm macro objektív

Canon EF 100mm F/2.8 Macro USM

A makró jelzés ne tévesszen meg senkit. Kiváló darab portrézásra is. Ugyan kevésbé fényerős, mint a fentebb említett 85mm-es objektív, cserébe még élesebb. Torzítása már-már észrevehetetlen. Fókusza lassabb kicsivel. Aki esetleg makrózni szeret, de portrézna is annak nagyon jó alternatíva pénztárcát tekintve. 

Hazai bolti ára:  ~ 157.000 Huf
Használt/import: ~ 90.000 Huf

canon 70-200 portré objektív

Canon EF 70-200mm F/4 L USM

"Old but gold" avagy klasszikus és jó. Szép rajzolat, gyors fókusz. Gyengesége, hogy nem túl fényerős így szürkületben nem annyira tündökől, mint fényerősebb verziója mellesleg nehéz is. Portréra, sportra, vadon élő állatok fotózására is alkalmas.

Hazai bolti ára: ~ 219.000 Huf
Használt/import: ~ 140.000 Huf


Bónusz tipp

canon 35mm portré objektív

Canon EF 35mm F/2 IS USM

A 35mm-es objektívek után vágyakozóknak jó hír, hogy nem olyan régen a Canon kiadott egy új stabilizátoros verziót. Ugyan nem 1.4-es, de a stabilizátor kompenzál egy kicsit. A teszteken amiket láttam róla elég jól szerepelt. Szép, éles a rajzolata. A stabilizátor különösen jól tud jönni rosszabb fényviszonyok között. Aki nem tud beruházni az L szériás verzióra vagy épp a Sigma ART-ra annak kiváló alternatívát jelent ez a kis objektív. 
Mivel ez az üveg nagyon új még így nehezebb találni belőle a használt piacon.

Hazai bolti ára: ~ 164.000 Huf
Használt/import: ~ 130.000 Huf

Az egyszerűség kedvéért igyekeztem olyan listát összerakni ami olyan objektíveket tartalmaz azon kívül, hogy relatív olcsó, ami minden Canon DSLR vázra felrakható. A megnevezésben szereplő "EF" lényegében ezt jelenti. Az "IS" az utolsó 35mm-es esetében pedig a stabilizátor jelölése.


Tudatos vásárláshoz érdemes átgondolni milyen projekteket szeretnénk a jövőben készíteni. Át kell gondolni melyik gyújtótáv lesz az amit főként ki fogunk használni. Örök dilemma, hogy melyiket vegye az ember.. tudom, mert én is mindig vacilálok. Hosszú távon jobban járunk, ha azt az objektívet vásároljuk meg éppen amit a lehető legjobban tudunk alkalmazni az elkövetkezendő projektjeinkhez. :)

Remélem tudtam segíteni egy kicsit. Ha volna kérdés akkor nyugodtan tedd fel a komment szekcióban itt lent. :) 
Szép fényeket!