819Company interjúja velem!

819 company logó

819Company interjú velem!

Facebookon megjelent egy interjú velem amit úgy gondoltam felrakok a blogomra, hátha érdekes lehet pár információ azok számára is akik nem ismerik az oldalukat. :) 

819CmpnyA leglényegesebb kérdéssel kezdeném ami az autós szférát érinti. Mi történt a MeetUps-szal vagy miért szüntetted meg?

A MeetUps eredeti koncepciója 2015-ben az volt,hogy egy kis csapatot formáljak azon fotósokból akik lelkesen és ügyesen fotóznak épített autókat itthon, de akkoriban nem igazán volt senki. Legalábbis azok akiket én jónak tartottam eltűntek. Volt a Peti meg én akik megszállottan csináltuk és igyekeztünk minőséget produkálni. Ez a koncepció megváltozott durván egy év után amikor Eszpont Lacival afféle brand felé akartuk elvinni a nevet,de az sem jött össze úgy ahogy terveztük. Próbának jó volt,de megrekedt. Alapvetően többet szerettem volna kreálni,mint egy blogot ahonnan mindenki osztogatja a képeket. Temérdek lóvét locsoltam bele a felszerelésbe, suliba, utazásokba, belépőkre amiből 0 Ft jött vissza. Ha ezt a pénzt a saját kocsimra költöttem volna akkor 2016 végére kész lett volna a coupem teljesen. Szóval mivel nem tudtam kihozni a nevet a blog témából így megszüntettem és váltottam a polgári irányzat fele. Persze az autók azért borzasztóan hiányoztak.

2016 Golftanya, Budapest || Goodfellaz meeting

2016 Golftanya, Budapest || Goodfellaz meeting

2017 Austria - Wörthersee 

2017 Austria - Wörthersee 

819Cmpny: A StanceFest2017-et már a 819 logója alatt fotóztad végig. :) Ez egy egyszeri alkalom volt avagy lesz folytatás? A külföldi szálakkal mi a helyzet?

LESZ! Nem tudom elvarrni az autós szálakat hisz imádom a közeget és sok barátra tettem szert az évek alatt. 2018-ban jövök remélhetőleg jobb, fainabb szettekkel autós témában. Vannak ötleteim már most amiket majd szeretnék megvalósítani. Igyekszem tanulni az autó fotózás további rejtelmeit még akkor is,ha ezt nem látja senki jelenleg ;) 
Amit most itt leszögezhetek plusz infoként, hogy lesznek 819 lányok is :)
A külföldi szálakat nemrég kezdtem újra elővenni és erősíteni. Ez most a Camber.-t jelenti első sorban. Jelenleg nekik fotózok ruhákat itthon „modellekkel”. A DubEmpire is valószínűleg sorra fog kerülni; ott még beszélnem kell Alexanderrel, a shop tulajával az elképzeléseimről.

2017 Camber - Autumn/Winter set promo

2017 Camber - Autumn/Winter set promo

819Cmpny: Polgári vonalon pontosan mikkel foglalkozol? Mi az ami mondjuk kihívás? Mennyivel könnyebb vagy nehezebb a dolgod polgári témákban?

Több témát is feszegettem,de talán ma már azt mondanám, hogy a portrék és brandek fotózása az ami igazán érdekel. Az biztos,hogy a dolgom sokkal nehezebb, mert nagyobb a konkurencia és rengeteg jó fotós van. Amikor nyáron elkezdtem a portrézást azt úgy kell elképzelni, mint amikor nulláról kezdesz valamit. Meg kellett tanulni a pózoltatást, amit nem könnyű és még most is tanulom. Minden ember más adottságokkal rendelkezik; ismerned kell az anatómiát kicsit, tudnod kell kommunikálni az illetővel, instrukciókat adni. Sokkal egyszerűbb a tapasztalt „modellekkel” dolgozni,mint egy olyannal akit életében először fotóznak. Erről igazából órákon át lehetne beszélni/írni úgyhogy nem mennék bele részletesen. :) 
A Brandekkel kapcsolatban nem rég megkeresett telefonon az egyik hazai ruhamárka managere. Úgy néz ki alakulni fog valami; fotóztam már nekik egy demo anyagot így aki ismeri a képeimet tudni fogja melyik boltról van szó. :) Nem szeretném elkiabálni. Egyéb streetwear márkákat szívesen vállalnék, ha olyan^^ ;)

2017 BP Shop Demo

2017 BP Shop Demo

819Cmpny: Mi a véleményed a hazai fotós társadalomról? Van esetleg akivel jó kapcsolatot ápolsz?

Olykor beszélek a Mosoni Petivel. Néha szívjuk egymás vérét. Viccet félretéve, ha az autós kört nézem azt mondom ismerem nagyjából mindegyik releváns fotós képeit. Mivel a szakma szubjektív nyilván mind megtalálja a maga közönségét. 
A szélesebb kört nézve ergo polgári vonalat, hát.. fejben vannak gondok. Elég sokat figyelem a hazai fotós csoportokat és persze a külföldieket is. A kettő közti különbség az az elfogadás és alázat. Míg külföldön csak az szól hozzá a képhez akinek tetszik itthoni viszonylatban az szól hozzá akinek gondja van. Bármi olyat próbálsz hozni ami külföldön már akár 1 éve megy és elterjedt az emberek abba itthon kegyetlenül belekötnek. Annyira megragadtak a classic fotózásnál, hogy mindenkire morcosan néznek aki eltér a szabályoktól vagy a hagyományos képi világtól. Emiatt egyébként totálisan kiégtem,de szerencsére vannak itthon olyan fotósok is akik szintén külföldről inspirálódnak így sikerült kialakítanom némi kapcsolatot aminek nagyon örülök. Sokat tanulok tőlük ami hasznomra válik. Nekik köszönhetően lesz jó eséllyel egy komolyabb előre lépésem fotózás terén,de erről nem nagyon mondanék semmit egyenlőre.

819Cmpny: Muszáj megkérdeznem. Mi volt a legjobb élményed és a legrosszabb fotózás téren? Ide tartozóan legfontosabb kérdés; fotózással lehet csajozni? 

Huha.. olyat,hogy legjobb élmény nehéz mondani. Minden fotózást igyekeztem egyedivé tenni. Fotóztam Békáson az egyik 15 emeletes ház tetején, fotóztam Wörthersee-n.. nem tudok kiemelni nagyon egyet sem. Mindegyiket szerettem és jó emlék függetlenül attól,hogy autó vagy portré volt a téma.

2017 Rooftop Session

2017 Rooftop Session

Legrosszabb élmény.. hát max egy ilyen kis mini szájkaratét tudok felhozni. A Stancefest promo képek elkészülte után dobtak rám páran egy kimentett képet egy posztról amiben a promo képek szerepeltek és felettük minősíthetetlen fröcsögés rólam,hogy mekkora gerinctelen arc vagyok,hogy loptam az ötletet holott már 2016-ban fotóztam egy turbos civicet füstbombával. Nem igazán tudtam hova tenni a dolgot,mert nem is ismertem a hölgyemény munkásságát; nem,hogy a személyét. Mivel a profil és a poszt publikus volt diplomatikusan leírtam neki a gondolataimat és a végén megjegyeztem,hogy a gerincem említéséért azért egy bocsánatot elfogadnék. Persze ez nem történt meg. Ma már jót nevetek a storyn.

2017 Stancefest Promo

2017 Stancefest Promo

Oh igen.. a csajozás. Ezt a kérdést kicsit másképp,de sokszor megkapom. Véleményem szerint nem lehet. Régen biztosan lehetett,de most kétlem. Az ilyesmit alapból kerülöm is,mert elég rossz a szakma hírneve. Sok lánytól hallottam storykat,hogy meghívták őket fotózásra aztán pofátlan volt a fotós. Vannak szolidabb és durvább storyk. Nem állítom,hogy nem lehet elgyengülni,de tisztelni kell a nőket ha már fotózod őket. Ez szerintem alap. Megesett velem is,hogy elgyengültem,de ez abban kimerült,hogy invitáltam egy kávéra a fotózás után 2-3 héttel a hölgyet amiből nem lett semmi így nem is erőltettem. Emberek vagyunk,de meg kell tanulni elvonatkoztatni. Ha „profin” akarsz dolgozni akkor igenis a „melóra” kell koncentrálni. 

819Cmpny: Utolsó kérdésként mit tanácsolsz azoknak akik fotózásra adnák a fejüket vagy már fotóznak?

Tanulás,gyakorlás,alázat,önkritika. Ez a négy elem az ami fontos és kell. Inspirálódj és gyakorolj. Soha ne ócsárold mások munkáját, nem az a fontos,hogy kinél vagy jobb hanem az,hogy aki előtted jár attól tanulj valamit. Mindig elfelejtik itthon,hogy a szakma szubjektív. Ha arra koncentrálsz,hogy jobb legyél akkor fejlődni fogsz,de ha mások munkáját kritizálod attól nem leszel jobb. Ha valaki üzleti útra is vinné a fotózást az számoljon vele,hogy a teljes munkafolyamat 10%-a amit a fotózás tesz ki. A maradék főleg utómunka,marketing,tanulás. Nem árt,ha ez tisztázódik a fejekben. Rengeteg a munka és nem feltétlen az a fajta amit az ember szeret. Minden vállalkozásnak vannak jó és rossz oldalai. :)

portré barcelona

819Cmpny: Köszi! :) Esetleg egy utolsó üzenet?

Mindenkinek BOLDOG KARÁCSONYT, ha esetleg nem beszélnénk addig. :) A fotósoknak pedig sok szép modellt és csodás fényeket! ^^

819Company Facebook